José van Luijtelaar en Willy Aelen

Gepubliceerd op: 30 maart 2023 11:00

Ze hebben steeds meer vertrouwen in zichzelf bij het gebruiken van de computer. José van Luijtelaar en Willy Aelen zijn onlangs gestart met hun tweede computercursus van het DigiTaalhuis. De training is een vervolg op de cursus Klik & Tik, die door het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven wordt aangeboden.

Roermond en Den Bosch

Willy woont nog niet zo lang in Brabant. “Drie en een half jaar geleden ben ik vanuit Roermond hiernaartoe verhuisd om dichter bij mijn dochter, schoonzoon en kleinkind te zijn.” De beginperiode was moeilijk voor Willy. Niet lang na haar verhuizing brak corona uit en kon ze weinig ondernemen om andere mensen te leren kennen. Na de lockdown heeft ze met veel plezier activiteiten in Veldhoven opgepakt, waaronder de cursus Klik & Tik. Ondeugend voegt ze eraan toe: “En eigenlijk woon ik niet in Veldhoven, ik woon in Landleven in Meerhoven. Maar ik heb het in Veldhoven enorm naar mijn zin. Zo ben ik lid geworden van de KBO en doe aan linedancen bij de PVGE.”

José is 73 jaar en woont al 49 jaar in Veldhoven, in ’t Look. Ze heeft in al die jaren een groot sociaal netwerk opgebouwd. En niet alleen in Veldhoven heeft ze veel vrienden. Ze krijgt een grote glimlach op haar gezicht als ze het over haar geboorteplaats heeft. “Als je in Den Bosch bent geboren en getogen, dan blijf je altijd een Bosschenaar. Ik heb nog steeds een grote en fijne sociale kring van mensen die ik daar heb leren kennen. Ik snoep dus eigenlijk van twee walletjes!”

Tikkies uitdelen

In het voorjaar van 2022 zagen Willy en José allebei een bericht in het Veldhovens Weekblad over de Klik & Tik cursus van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven.
Bij José thuis was haar man altijd degene die de computerzaken regelde. Toen hij overleed, moest ze dit zelf gaan doen. “Ik heb altijd een aversie gehad tegen computeren. En nu moest ik dat toch echt zelf gaan oppakken. Vooral geldzaken vind ik lastig. Ik moet er niet aan denken, dat ik door mijn onhandigheid met de computer financieel in de problemen kom. Mijn dochter helpt me er graag bij, maar ik wil het ook zelf kunnen. Ik wil ‘Tikkies’ kunnen uitdelen.” Voor José kwam de cursus dan ook als geroepen.

Voor Willy waren er meer redenen om aan de Klik & Tik cursus mee te doen. Net als José is zij bang voor mogelijke fraude bij het regelen van geldzaken via internet. Daarnaast is ze nieuwsgierig. “Toen ik nog werkte kon ik veel dingen zelf op de computer, maar die kennis was weggezakt. Ik was benieuwd wat er nog was blijven hangen en wilde er weer vertrouwen in krijgen.” Ook het sociale aspect vindt ze belangrijk. “Dankzij de cursus leer je nieuwe mensen kennen en kun je van elkaar leren. Zo heb ik bij de eerste bijeenkomst José leren kennen. Dat klikte meteen, vooral omdat we hetzelfde gevoel voor humor hebben.”

Aandacht en hulp

De cursus Klik & Tik bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten waarin deelnemers in hun eigen tempo een aantal modules, oftewel lesonderdelen, volgen. Deelnemers kunnen hun eigen laptop meebrengen of oefenen op een computer die in de bibliotheek aanwezig is. Willy en José nemen allebei hun eigen laptop mee: “Dan kom je thuis niet voor verrassingen te staan,” legt José uit. Ze hebben vooral veel gehad aan de modules over handige websites en over sociale media. “We kunnen nu online een reis plannen en sociale media zoals Skype, LinkedIn en Youtube gebruiken. De berichten van de overheid inzien is makkelijk geworden en we weten nu hoe je kunt internetbankieren. Ook al vinden we dat laatste nog wel spannend.”

Ze zijn allebei zeer tevreden over de begeleiding. José: “Je krijgt alle aandacht en hulp die je nodig hebt.” Ook de sfeer is heel goed. Die wordt door beide dames ontspannen en vriendschappelijk genoemd. Willy: “Er zaten eigenlijk geen chagrijnige mensen bij. Iedereen was sympathiek. Maar vooral tussen ons is het altijd erg gezellig geweest. We houden ervan om grapjes te maken. Ik heb genoten van de cursus.”

Blijven dromen

José en Willy hebben besloten om ook de cursus ‘En nu zelf aan de slag’ te volgen. Deze is een vervolg op Klik & Tik en wordt gegeven door vrijwilligers van SeniorWeb Veldhoven. Willy: “Ik wil nog meer leren, bijvoorbeeld hoe ik mappen kan maken, foto’s verplaatsen en opslaan. En ik vind het belangrijk dat ik niet iemand anders hoef te vragen me te helpen.” José beaamt dit en vult aan: “Mijn vertrouwen is gegroeid, maar het kan nóg beter. Ik wil graag zelf mijn geldzaken kunnen regelen. En nog meer dingen leren. Ik hoop ooit een computerster te worden. Je moet blijven dromen”, zegt ze met een vette knipoog.

Vertrouwen en vriendschap

Behalve een groeiend vertrouwen in het eigen kunnen, heeft het volgen van de computercursus Willy en José een mooie vriendschap opgeleverd. Ze zien elkaar buiten de cursus om regelmatig. “We komen bij elkaar thuis, drinken samen een kop koffie en kletsen over van alles. We hebben elkaar gevonden tijdens de eerste cursus. Toen zaten we toevallig naast elkaar. Nu kiezen we ervoor om naast elkaar te zitten. We hebben aan een half woord genoeg om plezier te hebben. En natuurlijk om veel te leren!”
Hierover zijn ze het eens: “Wij kunnen iedereen aanraden deze cursussen te volgen. Het nuttige met het aangename verenigen. Vertrouwen krijgen is hierbij het sleutelwoord!”

Interesse in de cursussen en activiteiten van het DigiTaalhuis? Loop vrijblijvend binnen bij de spreekuren van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven: elke dinsdag 14.00-16.00 uur en elke vrijdag 10.30-12.30 uur. Bellen kan ook: 06-24 13 64 67.

Meer verhalen uit het DigiTaalhuis

Interview: Anja Lissone
Foto: Willem Binnendijk