Elke keer een voorleesfeestje met Irma

Gepubliceerd op: 21 juni 2023 15:20

Met een boek in zijn armen staat de 4-jarige Daniel al klaar bij de voordeur als VoorleesExpress-vrijwilliger Irma Hertogs aanbelt. Zijn moeder Adriana is trots dat Daniel al zo goed Nederlands spreekt. En dankzij de voorleesbezoekjes van Irma is zijn liefde voor boeken nóg groter geworden.

Spannend

Het gezin Costa Tanoue komt uit Brazilië en is in 2017 in Veldhoven komen wonen. Moeder Adriana is blij dat haar man in Nederland kon gaan werken: “We woonden in São Paulo, maar dat was geen veilige omgeving, dus we zijn ontzettend blij dat we nu in Veldhoven wonen.” Om de Nederlandse taal te leren, volgde Adriana online lessen en bezocht ze het Taalcafé van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven. “Ik vond het in het begin heel spannend, maar nu durf ik steeds vaker Nederlands te spreken. Ik ga er iedere donderdag met veel plezier naartoe!”

Adriana’s oudste zoon Lucas leerde ook al snel Nederlands op de peuterspeelzaal, maar zijn broertje Daniel praatte op 2-jarige leeftijd nog helemaal niet, ook geen Portugees. Dankzij logopedie begon hij na vijf maanden met praten. Omdat het Nederlands ook niet zo wilde vlotten, adviseerde de pedagogisch medewerker van de peuterspeelzaal om de VoorleesExpress in te schakelen. En zo kwam Irma voor het eerst aan de deur bij het gezin.

Feestje

Irma Hertogs is één van de vrijwilligers van de VoorleesExpress. Ze komt oorspronkelijk uit Hendrik-Ido-Ambacht en is voor de liefde naar Veldhoven gekomen. Op de bibliotheekwebsite zag ze de vacature voor VoorleesExpress-vrijwilligers. “Ik vind het fijn om met kleine kinderen te werken, heb lange tijd zwemonderwijs gegeven. Maar me aanmelden bij de VoorleesExpress durfde ik nog niet. Ik zou met 20 bezoekjes een bijdrage moeten gaan leveren aan de taalontwikkeling van een kind. Ik twijfelde eraan of ik dat wel zou kunnen.” Gelukkig voor de deelnemende gezinnen heeft Irma zich toch aangemeld en inmiddels 10 kinderen begeleid. En gelukkig voor zichzelf, want ze voegt stralend toe: “Het blijft elke keer een feestje!”.

Verder dan voorlezen

Net als zijn moeder bij het Taalcafé vond Daniel de voorleesbezoeken in het begin leuk, maar ook erg spannend en was hij stil en verlegen. Irma: “Eigenlijk geldt dat voor alle kinderen in het begin, omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Ik kijk goed wat ze interesseert en probeer daarbij aan te sluiten. Dat lukt uiteindelijk altijd. Bij Daniel heb ik het voordeel gehad dat hij boeken heel erg leuk vindt. Hoe meer boekjes, hoe beter!”

Het voorlezen van Irma gaat verder dan alleen het vertellen van het verhaal. Ze maakt het interactief door bijvoorbeeld na te doen wat ze voorleest en veel erover te praten en ermee te doen. Adriana: “Dan maakt ze er geluiden bij, doet bewegingen uit het boek na of zoekt met Daniel samen in huis naar de kleur waarover ze net hebben gelezen. Daar doet hij graag aan mee. En ik ook. Het is erg grappig!”

Ouders

Irma heeft gemerkt, dat de ideale leeftijd om kinderen de Nederlandse taal te leren ongeveer 3 jaar is. “Dan nemen ze alles het beste in zich op. Dat kinderen Nederlands leren praten is natuurlijk heel belangrijk om met leeftijdsgenootjes te kunnen praten en goed te integreren.” Ze kijkt vrolijk naar Adriana als ze verder gaat: “Het gaat natuurlijk niet alleen om de kinderen. Het gaat ook om hun ouders. Als het traject na 20 weken is afgelopen, dan moeten zij de taalondersteuning voortzetten. Daarom is het belangrijk om hen enthousiast te maken, zodat ze samen met hun kind boekjes blijven lezen en taalspelletjes blijven doen. Gelukkig heb ik aan Adriana wat dat betreft een hele goede. Ze ging al naar de bibliotheek, naar de ‘Boekjes en Babbels’-voorleesochtenden. En ze doet altijd mee als ik er ben. Op andere dagen leest ze Daniel en Lucas voor of laat ze hen kijken naar kinderseries en luisteren naar kinderliedjes."

Helemaal klaar voor

Dankzij de een-op-een begeleiding van de VoorleesExpress, de ondersteuning op de peuterspeelzaal en de logopedie laat Adriana haar jongste zoon met een gerust hart naar de basisschool gaan. “Hij is deze maand vier jaar geworden en is er helemaal klaar voor. Alleen voor zijn uitspraak krijgt hij nog wekelijks logopedie.”

Voor Irma is het ook een goed moment om de bezoekjes af te sluiten. “Na 20 keer moet je een kind en een gezin ook weer los kunnen laten. En ik verheug me op het volgende feestje!”

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Vrijwilligers volgen een training 'interactief voorlezen' en gaan 20 weken lang iedere week bij het gezin thuis voorlezen. Het doel is om taal te stimuleren door leesplezier en de taalomgeving thuis te verrijken. Ouders maken een belangrijk deel uit van het project. Zij worden ondersteund om het voorlezen een blijvende plek in het gezin te geven. De Bibliotheek Veldhoven en Cordaad Welzijn zoeken doorlopend enthousiaste vrijwilligers voor de VoorleesExpress.

Meer informatie VoorleesExpress

Meer verhalen uit het DigiTaalhuis

Interview: Anja Lissone
Foto's: Willem Binnendijk