Sobera Haydari

Gepubliceerd op: 1 oktober 2019 09:12

Eén van de deelnemers aan de activiteiten van het DigiTaalhuis is de 44-jarige Sobera Haydari. Sobera schuift regelmatig aan bij het Taalcafé, dat twee keer per week plaatsvindt in de Bibliotheek Veldhoven.

Hoe ben je bij Taalcafé terechtgekomen?

Ik kende Henni, één van de begeleiders. Zij is een goede kennis. Ik was heel enthousiast om Nederlands te leren en Henni gaf mij een foldertje over het Taalcafé. Ik ben erbij sinds de opening, ongeveer drie jaar geleden.

Hoe bevalt het?

Heel goed! Ik vind het heel leuk en je leert hier veel. Ik vind het fijn en belangrijk om onder de mensen te zijn. Je leert ook van alle verschillende nationaliteiten en culturen. En het is heel gezellig, lekker koffie drinken en praten met mensen. De vrijwilligers zijn heel lief en beleefd. De sfeer is fijn en open, ik durf alles te vragen.

Hoe lang woon je al in Nederland?

Ik kom oorspronkelijk uit Afghanistan en woon nu twintig jaar in Nederland. Vanwege de oorlog zijn we naar Nederland gekomen. In Afghanistan, met alle stress en verdriet, was ik eigenlijk in diepe slaap. Toen ik in Nederland kwam, een taalcursus heb gevolgd en met de mensen in contact ben gekomen, ben ik pas wakker geworden. Hier kan ik vliegen als een vogel, daar waren mijn vleugels dicht. We konden niets bereiken. Geen school, geen studie, voor mijn kinderen was er in Afghanistan geen toekomst. In Nederland kunnen ze naar school en studeren. Daar ben ik zo dankbaar voor. Ik werk zelf bij ASML, ik maak de cleanrooms schoon en dat bevalt me heel goed, ik heb ook heel leuke collega’s. Ook in Veldhoven vind ik iedereen zo vriendelijk, iedereen neemt de tijd om een praatje te maken.

Kun je het Taalcafé aanbevelen aan andere mensen die Nederlands willen leren?

Jazeker! Ik adviseer mensen die ik ken om naar het Taalcafé te komen en geef dan mezelf als voorbeeld. Zij durven misschien niet zo goed Nederlands te praten, daarbij probeer ik ze te helpen. Ik heb zelf ook bij het Taalcafé geleerd om niet bang te zijn om fouten te maken. Gelukkig lachen Nederlanders me niet uit. Mijn eigen kinderen wel, zij zijn hier opgegroeid en lachen me weleens uit als ik iets verkeerd zeg! Maar ik heb van mijn fouten geleerd. Soms weet ik zelfs meer dan mijn kinderen, zoals het woord ‘theetuit’, dat heb ik geleerd bij het Taalcafé en dat woord kenden mijn kinderen niet eens. En mijn neef, die hartchirurg is in Rotterdam, kende het woord ‘tros’ niet, zoals in een tros druiven. Dus nu kan ik anderen ook af en toe iets leren, mooi toch!

Wil je in de toekomst het Taalcafé blijven bezoeken?

Ja, heel graag. Ik blijf er steeds nieuwe dingen leren en leuke mensen ontmoeten. Goed Nederlands spreken vind ik belangrijk en ik vraag ook altijd als ik ergens op bezoek ben: Wat betekent dat in het Nederlands? Ik stap nu ook zelf op mensen af. In het begin moest ik wel wennen dat sommigen zeggen dat ze geen tijd hebben of dat ik een afspraak moest maken. Maar dat is de Nederlandse cultuur en dat respecteer ik. Als mensen je eenmaal kennen dan ben je heel erg welkom, heb ik gemerkt!

Heb je, net zoals Sobera, interesse in een cursus of andere activiteit van DigiTaalhuis Veldhoven? Of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Loop vrijblijvend binnen bij de spreekuren van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven: elke dinsdag 14.00-16.00 uur en elke vrijdag 10.30-12.30 uur. Bellen kan ook: 06-24 13 64 67.