• Workshop voor ouders

  De workshop is bedoeld voor ouders met een kind met autisme, die behoefte hebben aan informatie en tips over autisme.Ook het uitwisselen van ervaringen met andere ouders is in deze workshop uiteraard mogelijk.

  • Woensdag 25 oktober, 19:30-21:00
  • Entree gratis na aanmelding
 • Geluksavond

  In het kader van de Maand van de Geschiedenis presenteert Wim Daniëls een avond over geluk. Gasten zijn arts, historicus en schrijver David van Bodegom en schrijfster Jente Posthuma.

  • Donderdag 26 oktober, 20:00-22:00
  • € 7,50 / € 5,00 (bibliotheekleden/CJP)
 • Hablas Español?

  Vind jij Spaans een prachtige taal? Spreek je het al (een beetje) en wil je het graag oefenen of verbeteren? Dan ben je van harte welkom in Café Español.

  • Vanaf vrijdag 27 oktober elke laatste vrijdag van de maand, 10:30-12:00
  • Entree gratis
 • Gratis advies

  Wil je verbouwen, zelf bouwen of verkennen wat aan je huis beter kan? Architecten van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) geven gratis advies.

  • Zaterdag 28 oktober, 10:30-13:00
  • Entree gratis, aanmelden
 • Koopzondag & voorlezen

  De koopzondag in het Citycentrum Veldhoven staat in het teken van Halloween. In de bieb kun je aanschuiven bij een griezelige voorleesmiddag... als je durft!

  • Zondag 29 oktober
  • Bieb open: 12:00-16:00; voorlezen: 14:00-15:00
  • Entree gratis

Actueel

 • Activiteiten

  1. Taalcafé Veldhoven

   Wil jij ook beter Nederlands leren spreken? Iedere dinsdagavond én donderdagmorgen is het Taalcafé Veldhoven geopend. Hier kun je in een prettige omgeving met elkaar praten over allerlei onderwerpen.

   Van 18:30 tot 20:00

   di 24 okt

  2. Cursus DigiSterker

   Steeds meer zaken kunt u digitaal, via de computer, regelen. Ook de overheid gaat digitaal. Tijdens deze cursus leert u hoe u via het internet veilig met overheidsinstellingen kunt communiceren.

   Van 14:00 tot 16:00

   Bibliotheek, instructieruimte

   wo 25 okt

  3. Workshop: Autisme, en nu?

   De workshop is bedoeld voor ouders met een kind met autisme, die behoefte hebben aan informatie en tips over autisme.

   Van 19:30 tot 21:00

   wo 25 okt

  4. Taalcafé Veldhoven

   Wil jij ook beter Nederlands leren spreken? Iedere dinsdagavond én donderdagmorgen is het Taalcafé Veldhoven geopend. Hier kun je in een prettige omgeving met elkaar praten over allerlei onderwerpen.

   Van 10:30 tot 12:00

   do 26 okt

  5. Een avond over geluk met Wim Daniëls

   In het kader van de Maand van de Geschiedenis presenteert Wim Daniëls een avond over geluk. Gasten zijn arts, historicus en schrijver David van Bodegom en schrijfster Jente Posthuma.

   Van 20:00 tot 22:00

   do 26 okt

  6. Café Español

   Vind jij Spaans een prachtige taal? Spreek je het al (een beetje) en wil je het graag oefenen of verbeteren? Dan ben je van harte welkom in Café Español.

   Van 10:30 tot 12:00

   vr 27 okt

  7. Architectenwinkel

   Wil je verbouwen, zelf bouwen of verkennen wat aan je huis beter kan? Architecten van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) geven gratis advies.

   Van 10:30 tot 13:00

   za 28 okt

  8. Koopzondag Halloween

   De koopzondag in het Citycentrum Veldhoven staat in het teken van Halloween. In de bieb kun je aanschuiven bij een griezelige voorleesmiddag... als je durft!

   Van 12:00 tot 16:00

   zo 29 okt

  9. Salon Oud Roze

   Salon Oud Roze is een ontmoetingsmoment voor Roze Ouderen. Gezelligheid staat voorop, ook wordt er soms een cultureel of sociaal onderwerp als thema gekozen.

   Van 14:00 tot 16:00

   ma 30 okt

  Meer

 • Nieuws

  1. Winnaars Veldhoven Schrijft!-wedstrijd

   Ter voorbereiding op de Kinderboekenweek organiseerde de Veldhovense schrijfclub een spannende schrijfwedstrijd voor kinderen.

   16 oktober 2017

   Bekijk details van Winnaars Veldhoven Schrijft!-wedstrijd

  2. Sondervick College doet mee aan de Medi@Battle op Omroep Brabant

   Het Veldhovense Sondervick College neemt deel aan de Medi@Battle, hét televisieprogramma op Omroep Brabant over mediawijsheid.

   29 september 2017

   Bekijk details van Sondervick College doet mee aan de Medi@Battle op Omroep Brabant

  3. Nederlands moeilijk? De Bibliotheek helpt!

   In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

   10 september 2017

   Bekijk details van Nederlands moeilijk? De Bibliotheek helpt!

  4. Nieuwe cursusreeks Klik & Tik

   Op donderdag 5 oktober begint de volgende cursus van Klik & Tik. Wil je graag meedoen? Meld je dan vóór 22 september aan!

   4 september 2017

   Bekijk details van Nieuwe cursusreeks Klik & Tik

  5. Bibliotheek zoekt KennisMakers!

   Heb je een jarenlange passie die je graag wilt delen met anderen? Specifieke kennis over een bepaald onderwerp die ook voor anderen boeiend kan zijn? Ga dan de uitdaging aan om als KennisMaker samen met de bibliotheek anderen te laten delen in jouw kennis.

   7 augustus 2017

   Bekijk details van Bibliotheek zoekt KennisMakers!

  6. Opening de Bibliotheek op school op De Zwengel

   De Zwengel en de Bibliotheek Veldhoven vierden op donderdag 6 juli de officiële opening van de Bibliotheek op school. De Zwengel is de eerste school voor speciaal onderwijs in Veldhoven die met de Bibliotheek op school aan de slag gaat.

   7 juli 2017

   Bekijk details van Opening de Bibliotheek op school op De Zwengel

  7. Tapijt voor vrede

   Doppen, deksels, CD’s en LP’s zijn nodig voor een enorm Tapijt voor Vrede. Op 9 september leggen Veldhovenaren samen met beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk een ‘tapijt’ van plastic en kunststof afvalmateriaal.

   29 juni 2017

   Bekijk details van Tapijt voor vrede

  8. Muziekweb Playlist

   Muziekweb is de muziekdienst voor bibliotheekleden. Nieuw is de Muziekweb Playlist waarbij bibliotheekleden binnen én buiten de bieb naar nummers kunnen luisteren.

   27 juni 2017

   Bekijk details van Muziekweb Playlist

  9. Henrieke Goorhuis wint vierde Veldhovense cultuurprijs

   De Veldhovense striptekenares Henrieke Goorhuis kreeg zondag de Veldhovense cultuurprijs 2017 uit handen van wethouder Piet Wijman. De 26-jarige Veldhovense is gespecialiseerd in levendige en expressieve dierencartoons en tekent onder andere voor Donald Duck. De laatste jaren weten opdrachtgevers vanuit de gehele wereld de tekenares uit Veldhoven te vinden.

   26 juni 2017

   Bekijk details van Henrieke Goorhuis wint vierde Veldhovense cultuurprijs

  Meer

 • Literatuurplein

  1. Jan Wolkers Prijs 2017 voor wolvenboek van Dik van der Meulen

   Eén van de leukste boekenprijzen van Nederland, de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, gaat dit jaar naar  De kinderen van de nacht – Over wolven en mensen , geschreven door Dik van der Meulen. De prijs werd zondagochtend uitgereikt door Karina Wolkers in het Radio 1-programma Vroege Vogels, vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. Winnaar Dik van der Meulen kreeg een bedrag van 5.000 euro en een tekening van NRC-illustrator Siegfried Woldhek.  'Een grootse prestatie'...

   16 oktober 2017

   Bekijk details van Jan Wolkers Prijs 2017 voor wolvenboek van Dik van der Meulen

  2. Frankfurter Buchmesse 2017

   Op dit moment is de grootste internationale boekenbeurs, de Frankfurter Buchmesse, weer volop aan de gang. Uitgevers en literaire agenten uit ruim 100 landen zijn in meer dan 7200 stands, verdeeld over zes enorme hallen, volop in de weer vertaalrechten van hun paradepaardjes te verkopen aan buitenlandse bieders of zelf de rechten binnen te slepen van veelbelovende titels uit het buitenland. Een groot Nederlands succes was gisteren bijvoorbeeld de verkoop van De tolk van Java van Alfred Birney...

   13 oktober 2017

   Bekijk details van Frankfurter Buchmesse 2017

  3. Literatuurmuseum toont schrijversportretten Steye Raviez

   Begin dit jaar, op 20 februari, overleed Steye Raviez op 74-jarige leeftijd. Raviez fotografeerde voor onder meer Haagse Post , Avenue , Vrij Nederland en HP/De Tijd veel toonaangevende Nederlanders, onder wie veel schrijvers. Ter nagedachtenis toont het Literatuurmuseum uit zijn collectie nu een selectie van Raviez’ schrijversportretten. Te zien zijn onder meer Godfried Bomans, Hella S. Haasse, Harry Mulisch, Gerard Reve, Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers en Joost Zwagerman. ‘Zeergewaardeerde...

   10 oktober 2017

   Bekijk details van Literatuurmuseum toont schrijversportretten Steye Raviez

  4. Nobelprijs voor de Literatuur voor Kazuo Ishiguro

   De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar weer niet naar een van de favoriete auteurs op de lijstjes van de bookmakers. Dus geen Ngugi wa Thiong’o (Kenia), Haruki Murakami (Japan), Margaret Atwood (Canada), Amos Oz (Israël) of onze eigen Cees Nooteboom. De 110de Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de 62-jarige Japans-Engelse schrijver Kazuo Ishiguro . Dat heeft de Zweedse Academie vanmiddag in Stockholm bekendgemaakt. Zijn bekendste boek is The Remains of the Day uit 1989,...

   5 oktober 2017

   Bekijk details van Nobelprijs voor de Literatuur voor Kazuo Ishiguro

  5. Biografie Herman Brusselmans gepresenteerd in Leiden

   In Leiden vond woensdagmiddag een bijzondere zitting plaats van de eerbiedwaardige Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. In een volgepakt Groot Auditorium van het Academiegebouw ontving de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans, gehuld in zijn leren jasje, het eerste exemplaar van zijn biografie, getiteld De majoor van het menselijk leed . Hij kreeg de verse biografie uiteraard uit handen van de biograaf, Rick Honings, die eerder de vuistdikke biografie van de dichter Willem Bilderdijk schreef....

   5 oktober 2017

   Bekijk details van Biografie Herman Brusselmans gepresenteerd in Leiden

  6. Gouden Griffel 2017 voor Naar het noorden van Koos Meinderts

   Tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, is gisterenavond de Gouden Griffel – de prestigieuze prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandse kinderboek - uitgereikt aan Koos Meinderts voor Naar het noorden (Hoogland & Van Klaveren). Het boek is- net als de meeste van zijn boeken - geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg. De jury noemde Meinderts´ roman een ´prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de...

   4 oktober 2017

   Bekijk details van Gouden Griffel 2017 voor Naar het noorden van Koos Meinderts

  7. Literatour 2017 – “een goede reden om weirde shit te lezen”

   “Ik heb mij echt door boeken ontwikkeld en door niets anders”, zegt Özkan Akyol (33) alias ‘Eus’, in het interview met HP/De Tijd deze maand. Het is zijn antwoord op de vraag waarom hij meedoet aan Literatour, de Boekenweek voor jongeren van 15 t/m 18 jaar die op dit moment in volle gang is en nog tot 24 september duurt. Niet alleen schreef hij één van de drie verhalen uit de bundel 3Pak die deze week aan jongeren wordt uitgereikt in boekhandel en bibliotheek - hij toert ook mee langs tientallen...

   20 september 2017

   Bekijk details van Literatour 2017 – “een goede reden om weirde shit te lezen”

  8. Genomineerden Jan Wolkers Prijs 2017

   Nog vijf boeken doen mee in de strijd om de Jan Wolkers Prijs 2017 voor het beste Nederlandse natuurboek. De jury heeft uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen deze vijf titels geselecteerd: Frank Berendse, Wilde apen, natuurbescherming in Nederland - (KNNV Uitgeverij) Frans van der Helm, Dieren met toekomstplannen, slim vooruitkijken in de natuur (AUP) Dirk Hilbers, Veluwe, de Natuurgids (Crossbill Guides/KNNV) Dik van der Meulen,...

   18 september 2017

   Bekijk details van Genomineerden Jan Wolkers Prijs 2017

  9. Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2017 bekend

   De vijf kandidaten die nog in de race zijn voor de Libris Geschiedenis Prijs 2017 zijn zaterdag bekend gemaakt. Uit een longlist van tien boeken zijn de volgende titels overgebleven: Martin Bossenbroek – Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 (Prometheus) Craig Harline – Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw (Vantilt) Ewoud Kieft – Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme (Atlas Contact) Luc Panhuysen – Oranje tegen...

   17 september 2017

   Bekijk details van Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2017 bekend

 • Muziekweb

  1. Basiscollectie klassiek : Huwelijksleed en levensdrift (over Schönbergs vroege jaren)

   Het was het einde van een tijdperk. Zo leek het althans toen op 9 december 1907 zo’n 200 fans zich op een treinperron in Wenen verzamelden om Gustav Mahleruit te zwaaien. De periode daarvoor was hij de spraakmakende artistiek leider geweest van de Weense Hofopera. Hij was echter moe gestreden na al die perscampagnes en intriges tegen hem. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan hoopte hij zekerheid te vinden als dirigent van de New York Philharmonic Orchestra.

   16 oktober 2017

   Bekijk details van Basiscollectie klassiek : Huwelijksleed en levensdrift (over Schönbergs vroege jaren)

 • NOS

  1. Front National geeft leider Marine Le Pen forse salarisverhoging

   Marine Le Pen, de leider van de rechtse partij Front National, heeft in juli van haar partij een salarisverhoging gekregen van 2000 euro. Haar loon steeg van 3000 euro naar 5000 euro per maand. De stijging volgde kort op haar nederlaag tegen Emmanuel Macron bij de presidentsverkiezingen in mei. Volgens de Franse wet moet Le Pen het salaris dat ze van het Front National krijgt, openbaar maken. Op sociale media ontstond ophef over de forse salarisverhoging, waarop Le Pen op de radio zei dat ze het...

   20 oktober 2017

   Bekijk details van Front National geeft leider Marine Le Pen forse salarisverhoging

  2. Erasmus Universiteit sluit gebouw vanwege mogelijk onveilige vloer

   De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft het Polak-gebouw op campus Woudestein per direct laten ontruimen en tijdelijk gesloten. Volgens de universiteit kan de veiligheid van de vloer van het gebouw niet worden gegarandeerd. In heel Nederland is de veiligheid van gebouwen onderzocht nadat in mei een parkeergarage bij Eindhoven Airport was ingestort. Eind september bleek dat de instorting bij de luchthaven het gevolg was van een technische fout in de vloerplaten. De gebruikte platen waren niet opgeruwd,...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van Erasmus Universiteit sluit gebouw vanwege mogelijk onveilige vloer

  3. Stafchef Witte Huis ongebruikelijk persoonlijk in verdediging Trump

   Met een ongebruikelijk persoonlijk verhaal heeft Witte Huis-stafchef John Kelly president Trump verdedigd na ophef over een telefoontje aan de weduwe van een gesneuvelde militair. Trump zou de vrouw hebben geschoffeerd met de mededeling dat haar man "wist waar hij aan begon". Tijdens een gesprek met de pers vertelde Kelly, oud-generaal van de mariniers, over het moment waarop hij te horen kreeg dat zijn zoon Robert was omgekomen in Afghanistan. Hij had Trump hetzelfde verhaal verteld ter voorbereiding...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van Stafchef Witte Huis ongebruikelijk persoonlijk in verdediging Trump

  4. Textielindustrie koopt niks voor Turks-Europese ruzie

   De textielexport naar Europa, die altijd groeide, is de laatste maanden gedaald. Dat zegt Seref Fayat, voorzitter van de bond van kledingfabrikanten in Turkije. Hij en zijn collega's maken zich zorgen, omdat zeventig procent van de kleding die in Turkije wordt gemaakt, wordt geëxporteerd naar Europa. Als dat inzakt, zakt de hele sector in. Vanavond praten Europese leiders in Brussel over de relatie met Turkije. Want die is belabberd. De Duitse bondskanselier Merkel wil van haar collega's weten of...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van Textielindustrie koopt niks voor Turks-Europese ruzie

  5. 'De Spaanse politie kan hier zomaar binnenvallen'

   Haar man is 'alleen maar' de woordvoerder van een Catalaanse partij die voorstander is van de onafhankelijkheid, maar toch is Jantiene Slabbekoorn bang. Bang dat de politie hun huis zal binnenvallen en haar echtgenoot Jordi Bacardit zal oppakken. "Ze hebben eerder ambtenaren opgepakt, dus waarom niet", zegt Slabbekoorn tegen verslaggever Eva Wiessing. "Het kan iedereen overkomen, dat is wat het zo onzeker maakt." De Nederlandse Slabbekoorn en de Catalaans-Spaanse Bacardit leerden elkaar in Brussel...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van 'De Spaanse politie kan hier zomaar binnenvallen'

  6. Regio Dordrecht bedenkt oplossing voor tarievenoorlog jeugdzorg

   De gemeenten in de regio Dordrecht gaan volgend jaar de tarieven voor de jeugdzorg onder de loep nemen. Als blijkt dat de tarieven omhoog moeten, gaan de gemeenten ook meer betalen. Daarmee is de jeugdhulp in die regio voorlopig veiliggesteld. Sinds een paar jaar moeten gemeenten de jeugdzorg betalen. Op verschillende plaatsen in het land klagen jeugdzorginstellingen dat gemeenten niet genoeg willen betalen voor specialistische zorg als kinder- en jeugdpsychiatrie en opvoedpoli. Daardoor komen de...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van Regio Dordrecht bedenkt oplossing voor tarievenoorlog jeugdzorg

  7. Oudere echtparen stierven samen in Californische vuurzee

   Twee echtgenoten van tachtig jaar probeerden in hun auto te vluchten voor de Californische vuurzee, maar kwamen niet verder dan de oprijlaan. Zij horen bij de 42 mensen die omkwamen bij de natuurbranden, de dodelijkste ooit in de Amerikaanse staat Californië. De meeste slachtoffers waren in de zeventig en ouder, schrijft AP. Het oudste slachtoffer is de honderdjarige oorlogsveteraan Charles Rippey. Aangenomen wordt dat hij probeerde bij zijn 98-jarige vrouw te komen, die na een beroerte minder mobiel...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van Oudere echtparen stierven samen in Californische vuurzee

  8. Henk Kamp vocht niet tegen maar voor de windmolens

   Nederland staat aan de vooravond van een enorme groei van het aandeel schone, hernieuwbare energie, blijkt uit de laatste cijfers van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In 2025 kan de helft van de opgewekte elektriciteit uit zon en wind komen, in 2030 is dat zelfs twee derde. "Dat komt door minister Henk Kamp van Economische Zaken," zegt Pieter Boot, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie van het PBL. De nuchtere VVD-minister, die volgende week na 23 jaar afscheid neemt van het...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van Henk Kamp vocht niet tegen maar voor de windmolens

  9. Vrouw diende IS in Raqqa de genadeslag toe

   Het is geen alledaags beeld in het Midden-Oosten, een vrouw in militair tenue. En zeker geen vrouw die leiding geeft aan een paar duizend militairen. Rojda Felat (37) staat lachend met de gele overwinningsvlag in haar handen op het Naim-plein in Raqqa, waar IS tot voor kort publieke executies uitvoerde. Onder haar leiding werden de laatste strijders van Islamitische Staat uit Raqqa verdreven en daarmee is het kalifaat zo goed als ingestort. Eerste fase De van oorsprong Koerdische Felat staat...

   19 oktober 2017

   Bekijk details van Vrouw diende IS in Raqqa de genadeslag toe

Passend Lezen

passend-lezen

Kun je niet of minder goed zien of ben je dyslectisch? Dan heeft de Bibliotheek iets voor je: een collectie van 45.000 gesproken boeken in uiteenlopende genres. Van klassiekers tot actuele literatuur. De gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor leden van de Bibliotheek met een leesbeperking. 

 • E-books lenen bij de Bibliotheek

  Bibliotheekleden hebben de keuze uit ruim 15.000 e-books. Je kunt ze lenen en lezen op je pc, e-reader, smartphone of tablet. 

 • Gratis voor bibliotheekleden

  Ben je lid van de Bibliotheek? Dan kun je een jaar lang gratis twee online cursussen volgen.
  Met als bonus elke maand een korte cursus cadeau!

 • De app voor luisterboeken

  Lekker luisteren naar boeken en hoorcolleges, dat kan met de app LuisterBieb! Er zijn premium luisterboeken voor bibliotheekleden maar ook tijdelijke promotie luisterboeken en gratis luisterboeken voor niet-leden.

 • Zoeken, reserveren en verlengen

  Met de Iguana Bibliotheek app heb je altijd en overal toegang tot de bibliotheek! Je kunt met behulp van de app onder meer zoeken in de catalogus, geleende materialen bekijken, reserveren en verlengen.

Facebook

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag: 10:30-20:00
 • Zaterdag: 10:30-15:30
 • Zondag 29 oktober, zondag 26 november & zondag 3 december: 12:00-16:00

Kom je naar de bieb om te studeren, te werken of te lezen? Dit zijn over het algemeen onze meest rustige momenten:

 • Elke ochtend tot ca. 13:00 uur behalve donderdagochtend (Taalcafé).
 • Elke avond vanaf 17:00 uur behalve dinsdagavond (Taalcafé).

Word lid van de bibliotheek

Bibliotheekleden hebben meerdere streepjes voor:

 • gratis lenen boeken & tijdschriften
 • gratis computerwerkplek in de bieb
 • gratis e-books lenen
 • gratis online cursussen volgen
 • korting op bibliotheekactiviteiten
 • en nog veel meer...

Reden genoeg om vandaag nog een bibliotheekpas aan te vragen! 

bibliotheek

Contact

de Bibliotheek Veldhoven    
Meiveld 2
5501 KA Veldhoven

Tel: 040-2532901
E-mail: info@bibliotheekveldhoven.nl

Route via Google Maps