Dans de salsa met een paspop

Gepubliceerd op: 26 september 2018 11:46

‘Verdomme Niels, word nou toch eens volwassen!’ Terwijl zijn vriendin een jurkje past waar ze extreem dik in lijkt, breekt Niels per ongeluk de arm van een paspop.

De beste man danste de salsa met zijn tijdelijke partner van kunststof. Heel even zie ik zijn mondhoeken krullen, maar hij durft niet te lachen. ‘Ik kan met jou ook nergens komen, bied je excuses aan en probeer die arm weer vast te krijgen.’ Niels doet gehoorzaam wat zijn geliefde hem vraagt en ik besluit maar weg te kijken. De man die me net nog hardop liet lachen, laat me diep vanbinnen huilen.

Volwassen worden. In onze bibliotheek staat een informatieboek met daarin ruim 450 (!) adviezen en tips. Bij een bepaalde leeftijd hoort nou eenmaal bepaald gedrag. Dat is wat we graag geloven althans, maar wie bepaalt dat? Als kind bouw je forten van lakens, zie je in een speeltuin de hemel en klim je zonder na te denken in bomen. Vanaf een bepaald moment mag dat echter niet meer. Dan ben je daar te oud voor.
Ik mag dan misschien de twaalf ruimschoots gepasseerd zijn, maar ik ben niet te oud om in een boom te klimmen. Ik vind de ballenbak nog steeds leuker dan de Ikea zelf en ik ben niet te oud om op een skelter rond te rijden. Volwassenen zijn dat wel, want die denken na. Volwassenen bedenken de meest ingenieuze dingen die we absoluut niet nodig hebben. Ze bedenken de moeilijkste woorden voor dingen die eigenlijk heel simpel zijn. Ze liegen, bedriegen en vermoorden. Ze vermoorden het kind in zichzelf.

Ik snap het niet en vind het eeuwig zonde. Waarom zou je jezelf verstoppen achter zo’n lelijk woord als volwassenheid? Speel toch verstoppertje in het bos. Neem een voorbeeld aan kinderen. Zij drinken geen koffie, omdat ze genoeg energie van zichzelf hebben. Zij dragen geen stropdas, omdat ze vrijuit willen ademen. Zij trekken geen hakken aan, omdat je er gewoon voor geen meter op kunt lopen. Koester het kind dat in je schuilt, want kinderen weten wat fijn is.

Vol afkeer observeer ik de vriendin van Niels. Ze is boos op haar vriend, maar ik denk dat het eigenlijk jaloezie is. Zij kon niet dansen, omdat ze hakschoenen aan had. Ik wil Niels om zijn nek vliegen en hem mijn advies zo hard toeschreeuwen dat zijn oorschelpen er nog weken van trillen. Niels jongen, er is nog hoop. Jij hebt platte schoenen aan. Laat die meid in de stront zakken Niels en dans! Dans zoals je nooit eerder gedanst hebt. Dans de salsa met die paspop.