Nederland Leest 2022

Dinsdag 1 november 2022 t/m woensdag 30 november 2022

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Bibliotheekleden krijgen 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls cadeau van de Bibliotheek.

Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?

Mevrouw mijn moeder

Met 'Mevrouw mijn moeder' richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.

Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen. Het is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan kun je het geschenkboek vanaf 1 november gratis ophalen op vertoon van je Bibliotheekpas, zolang de voorraad strekt. 

Schrijfworkshop 'Oud worden, jong blijven'

In het kader van Nederland Leest kun je meedoen aan een schrijfworkshop van (schrijf)coach Carolijn van Gorkum. De workshop is op vrijdag 18 november van 14.00 tot 15.45 uur.

Meer informatie en aanmelden

Nederland Leest Junior

Sinds 2016 heeft Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Het geschenkboek van Nederland Leest Junior is dit jaar 'De regels van drie' van Marjolijn Hof. Diverse Veldhovense scholen hebben via de Bibliotheek lespakketten voor hun leerlingen aangevraagd om met de leesbevorderingscampagne in de klas aan de slag te gaan.

De geschenkboeken zijn ook te leen als e-book en luisterboek via de online Bibliotheek.

Bekijk onze inspiratiepagina