Lezing: Geheimen van Veldhoven

Vrijdag 14 oktober 2022, van 14:00 tot 15:30 | Bibliotheek Veldhoven

Kosten: Gratis, aanmelden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wiel Berden en Jac van Lieshout van de stichting Geheimen van Veldhoven vertellen over dit bijzondere, historische project.

Hoe word je ongewenst eigenaar van een windmolen? Wist je dat er muiterij heeft plaatsgevonden in het trapjeshuis en wie kapitein Cannegieter was? Deze en meer vragen worden beantwoord in de lezing over de Geheimen van Veldhoven. Wiel Berden en Jac van Lieshout van de stichting Geheimen van Veldhoven vertellen over de gelijknamige website waarop gebouwen, bijzondere plaatsen en monumenten te vinden die een rol hebben gespeeld of nog spelen in de geschiedenis van de gemeente Veldhoven.

Verder komen op de website de kunst in de openbare ruimte en wandelingen in het buitengebied aan bod. Deelnemers aan de lezing krijgen een tipje van de sluier opgelicht van enkele geheimen. Zo horen ze over verdwenen en weer gebouwde kerken en hun kerkhoven, het Borghoutspark en de vroegere productie van medische hulpmiddelen op de Pietershoek.

In totaal staan er 80 plekken op 11 interactieve (route-)kaarten met veel historische foto’s, video’s, geluidsfragmenten en muziek. De routes kunnen live worden gelopen of gefietst met een tablet of smartphone, eventueel met een geprinte routekaart. Via de computer kan een route ook thuis worden gevolgd. Tijdens de lezing wordt ook kort ingegaan op de 15-jarige voorgeschiedenis van de stichting.

Praktische informatie

  • Entree gratis, wel vooraf even aanmelden

Aanmelden