Demonstratie vendelen

22 juni 2022, van 15:00 tot 16:30 | Bibliotheek Veldhoven

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Vendelier René Smetsers laat in volledig gildeornaat zien hoe je moet vendelen.

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden een nieuw thema op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gilden in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is de demonstratie vendelen door het Sint Caecilia Gilde Veldhoven op het Minneveld vóór de Bibliotheek.

Vendelier René Smetsers in volledig gildeornaat laat zien hoe je moet vendelen. Speciaal voor kinderen is er een kleinere vlag om de grondbeginselen van het vendelen te leren. Er komt veel meer bij kijken dan je denkt.

Vendeliers beelden met het vendelzwaaien het gevecht uit tussen Sint Joris en de draak (tussen het goed en het kwaad). Iedere beweging die de vendelier maakt heeft een betekenis. Men noemt dit ook wel "het vendelgebed". Een vendelgebed bestaat uit 3 hoofdstukken:

  1. De mens heeft aanmoediging nodig
  2. Strijd tegen goed en kwaad
  3. Bidden tot God voor de zegepraal

Kom ook kijken en meedoen! Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

Over het Sint Caecilia Gilde Veldhoven

De ouderdom van het Sint Ceacilia Gilde Veldhoven is niet vast te stellen. Bij een grote brand in 1845 zijn een groot deel van de bezittingen van het gilde verloren gegaan. Het gilde is hoogst waarschijnlijk voortgekomen uit de H.Kruis-broederschap die voorheen actief was in de kerk van Zonderwijk. De plaats waar deze kerk gestaan heeft kan men nog herkennen in d’Ekker: de Oude Kerkhof.