Amnesty-actie: Vrouwen en meisjes in Afghanistan

8 maart 2023, van 13:30 tot 16:00 | Bibliotheek Veldhoven

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vragen leden van Amnestygroep Veldhoven aandacht voor het lot van vrouwen en meisjes in Afghanistan.

Sinds de Taliban in Afghanistan in 2022 de macht overnamen, braken zij hun belofte om de rechten van vrouwen te beschermen. Zij worden nu het zwaarst getroffen. Vrouwen die voor de regering werkten werden massaal ontslagen. Meisjes is het verboden om naar de middelbare school of de universiteit te gaan. Vrouwen en meisje mogen niet langer sporten en parken zijn voor hen verboden terrein. Ook worden ze gevangengezet voor kleine overtredingen van discriminerende regels.

Actie voeren helpt! Yasaman Aryani en haar moeder werden in Iran vervroegd vrijgelaten. Ze deelden op Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Yasaman Aryani droeg geen hoofddoek. Korte tijd later werd ze gearresteerd en veroordeeld tot 16 jaar cel.

Amnesty-actie

Op woensdag 8 maart staan leden van Amnestygroep Veldhoven van 13.30 uur tot 16.00 uur met een petitielijst in de Bibliotheek. Kom in actie en teken de petitie om de Taliban-autoriteiten op te roepen om de mensenrechten in Afghanistan te respecteren.

Amnesty Veldhoven