Media in de dementheek

Zoek je informatie over dementie? Of boeken over vroeger die herinneringen oproepen bij iemand met dementie? Of wil je jonge kinderen uitleggen wat dementie is? In de dementheek vind je wat je zoekt… en meer!

De dementheek heeft een veelzijdig aanbod aan media voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten, zoals familie, vrienden en buren. Ook als je je als vrijwilliger of zorgprofessional inzet voor mensen met dementie heeft de collectie je veel te bieden.

Alle media zijn tijdens de openingstijden van de Bibliotheek in te zien. Als je lid bent van de Bibliotheek kun je ze ook lenen. De materialen zijn te herkennen aan het vergeet-me-nietje, hét symbool voor een toekomst zonder dementie.

Indeling van de media

De media in de dementheek zijn ingedeeld in vier rubrieken. Zo kun je snel vinden wat voor jou interessant is. Hieronder staat een korte omschrijving van de rubrieken, met enkele voorbeelden en een link naar de online catalogus van de Bibliotheek.

Herinneringskoffers

In herinneringskoffers vind je media rond een bepaald thema, die het geheugen activeren, zoals beelden, liedjes, teksten, puzzels, films en spelletjes.

Meer informatie

Tips voor lezen en dementie

Mensen met een beginnende vorm van dementie kunnen vaak nog steeds veel plezier beleven aan lezen. In een later stadium zijn kijkboeken heel geschikt en kan voorlezen een alternatief zijn. Muziek, films en gezelschapsspellen helpen bij het oproepen en plaatsen van herinneringen.

Ga naar de tips voor lezen en dementie