Dementievriendelijke Gemeente

Het aantal mensen met dementie neemt toe. Naar verwachting lijden in 2040 ruim een half miljoen Nederlanders aan deze ziekte. Daarom werken steeds meer gemeentes in Nederland eraan om dementievriendelijk te worden.

In een dementievriendelijke gemeente kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving. De gemeente maakt begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en vergroot de kennis van dementie in de eigen organisatie en de gemeenschap.

Zo ontstaat er een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de Bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin andere mensen hen een handje toesteken als zij het even niet meer weten.

Dementievriendelijke gemeente Veldhoven

De Gemeente Veldhoven werkt in haar dementievriendelijk beleid samen met SWOVE. En met succes! In 2018 kreeg de gemeente het keurmerk en het certificaat 'Samen dementievriendelijk'. Wethouder Mariënne van Dongen-Lamers nam met directeur Theo Coppens van SWOVE de raamsticker en het certificaat in ontvangst uit handen van Leo Bisschops, voorzitter van Alzheimer-Nederland, afdeling Zuidoost Brabant en bestuurslid Kiki Swinkels. Op het certificaat staat: "De organisatie heeft de kennis over het herkennen en omgaan met dementie vergroot en zet zich blijvend in voor mensen met dementie en hun mantelzorgers."

Factsheet Dementie in Brabant en Veldhoven

In deze factsheet vind je cijfers over het aantal mensen met dementie in Nederland, Noord-Brabant en Veldhoven. De cijfers geven een indruk van het aantal mensen met dementie in 2018. Op basis van voorspellingen van de toekomstige bevolkingsopbouw is ook een prognose gemaakt van het aantal mensen met dementie in de toekomst.

Bekijk de factsheet

Wat kun jij zelf doen?

Hoe we met zijn allen omgaan met dementie is een belangrijke vraag. Het begint met het herkennen van dementie en weten hoe je iemand met dementie benadert. Mensen met (beginnende) dementie kunnen zichzelf meestal prima redden. Maar soms kunnen ze wel wat hulp gebruiken van hun omgeving.

Wil je weten hoe je dat het best kunt doen? Volg dan de training op www.samendementievriendelijk.nl en ontdek dat ook jij veel kunt betekenen voor iemand met dementie.

Samen maken we Nederland dementievriendelijk!