Lieke Smits

Gepubliceerd op: 25 april 2019 11:27

De 19-jarige Lieke Smits is één van de jongste vrijwilligers van het DigiTaalhuis Veldhoven. Via het project ‘Taal & Toekomst’ helpt Lieke anderstalige jongeren met de Nederlandse taal en om hun draai te vinden in de Nederlandse samenleving.

Wat houdt Taal & Toekomst precies in?

Het houdt in dat je anderstalige jongeren, bijvoorbeeld uit Eritrea of Syrië, een soort van bijles geeft in de Nederlandse taal. Je bent elkaars Taalmaatje en spreekt twintig weken lang wekelijks met elkaar af. Ook om te helpen met dingen die ze lastig vinden, zoals het zoeken van een bijbaantje. Het is niet de bedoeling dat je alles voor ze gaat regelen of invullen. Je helpt ze op weg, bijvoorbeeld door te verwijzen naar websites. Je bent dus niet alleen Taalmaatje maar ook maatje in het Nederlandse leven!

Hoe ben je op het idee gekomen om vrijwilliger te worden? Je bent nog hartstikke jong, dat is best uniek voor vrijwilligerswerk!

Via Facebook. Ik las een oproep van Bernd Weijers, de coördinator van het project bij Cordaad Welzijn, over Taal & Toekomst. Ik studeer pedagogiek en vind het leuk om mensen iets te leren. Het is ook een fijne gedachte dat ik mensen kan helpen. Vandaar dat ik heb gereageerd.

Word je daarin ook begeleid?

Ja, vanuit Cordaad Welzijn. Na mijn aanmelding kreeg ik snel bericht dat ik aan de slag kon. Alle vrijwilligers van 'Taal & Toekomst' krijgen een training en een inlog voor een website waar je het verloop van je taalsessies kunt bijhouden. Daar staan ook filmpjes en ideeën op voor de invulling van de taalsessies. Verder hebben we boekjes gekregen met taaloefeningen. Je wordt niet in het diepe gegooid en dat vind ik fijn. Van tevoren dacht ik, het lijkt me heel leuk om te doen maar hoe ga ik het aanpakken? Daar werd ik heel goed in begeleid. We hebben ook een groepsapp voor de vrijwilligers waarin je vragen kan stellen en elkaar kan helpen.

Heb je een goede klik met je Taalmaatje?

Ja, ik begeleid nu een jonge vrouw uit Syrië, ze is net 18 jaar geworden. In het begin moest het contact wel groeien, ze was heel verlegen. Wat ik ook wel snap want het is spannend om één op één met iemand te zijn van wie je de taal niet spreekt. Gelukkig begint ze zich steeds meer open te stellen en ze durft nu zelf ook aan te geven wat ze wil leren.

Hoeveel tijd besteed je eraan?

Ongeveer twee uur per week. Ik vind het belangrijk om me voor te bereiden en dat kost me meestal een uurtje. En ik spreek met haar één uur per week af in de bieb.

Wat heb je ervan geleerd of wat heeft het voor jou betekend?

Het klinkt misschien heel cliché maar dat ik toch nog meer ben gaan waarderen wat ik thuis heb. Als je vanuit een ander land in Nederland komt wonen is het zo’n geregel om hier je weg te vinden, een huis te zoeken, de Nederlandse taal te leren. Ik waardeer het dan ook dat mijn Taalmaatje de moeite doet om via 'Taal & Toekomst' beter Nederlands te leren, dat vind ik heel knap.

Wat vind je het leukste aan vrijwilligerswerk?

Dat ik mijn Taalmaatje Nederlands kan leren en zie hoe ze daarin groeit. En meer dan dat, ik vind het mooi om te merken dat ze zich steeds meer openstelt. Ze appt me weleens om te vragen hoe het met me gaat en vertelt dan hoe het op school ging. Ze had me ook uitgenodigd bij haar familie om iets te komen drinken, heel lief. Ik ben voor haar een maatje geworden waarop ze kan terugvallen.

Zijn er misschien minder leuke punten of dingen die je in de toekomst anders zou doen?

Misschien dat ik soms iets te ongeduldig ben, dan wil ik iets uitleggen en duurt het best lang voordat het kwartje valt terwijl iets voor mij heel logisch is. Ik moet dus vaak een stapje terug doen en niet te snel vooruitlopen op de zaken. Maar daar leer ik ook alleen maar van!

Kun je het aan andere jongeren aanraden en waarom?

Ja, het is goed voor je ontwikkeling én het laat je nadenken over je ontwikkeling! Hoe je bijvoorbeeld zelf leerde lezen, schrijven en rekenen op de basisschool. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar het is eigenlijk heel bijzonder dat je zoiets zo snel geleerd krijgt. Het is best moeilijk om iemand anders de Nederlandse taal te leren maar ik vind het wel een uitdaging en ik denk dat veel jongeren het ook leuk zouden vinden. Ik vind het ook belangrijk dat het gebeurt. Voor mijn Taalmaatje is het heel fijn dat ik van dezelfde leeftijd ben. Het lijkt me makkelijker om je open te stellen voor iemand die even oud is dan voor iemand die veel ouder is. Ik blijf er in ieder geval voorlopig mee doorgaan!

Heb je, net zoals Lieke, interesse in vrijwilligerswerk voor DigiTaalhuis Veldhoven?
Of wil je meer informatie over de activiteiten en cursussen? Loop vrijblijvend binnen bij de spreekuren van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven: elke dinsdag 14.00-16.00 uur en elke vrijdag 10.30-12.30 uur. Bellen kan ook: 06-24 13 64 67.

Meer verhalen uit het DigiTaalhuis