Rondje Brabant Presenteert

Rondje Brabant Presenteert is een samenwerking van negen Brabantse Bibliotheken, waaronder de Bibliotheek Veldhoven. Elke derde woensdag van de maand nodigt één van de bibliotheken een interessante spreker uit.

De interviews zijn zowel online via een livestream als ‘live’ op locatie te volgen, afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Op deze pagina vind je het programma en meer informatie over de sprekers.

Maarten van Rossem

Een analyse van de wereld, met onderkoelde humor en historische feitenkennis

Als bekendste historicus van Nederland is Maarten van Rossem op vele terreinen een allesweter.
Hoewel… zelf zegt hij: "in het algemeen is het zo dat vrijwel iedereen vrijwel altijd ongelijk heeft".

• Woensdag 17 februari, 20.00-21.30 uur
  • Bibliotheek en Theater de Schalm Veldhoven

Leestips

Bart Verheggen

Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering

Klimaatwetenschapper Bart Verheggen hoopt duidelijkheid te bieden in de veelheid aan -soms tegenstrijdige- informatie: hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat eigenlijk? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken?

• Woensdag 21 april, 20.00-21.30 uur
  • Bibliotheek Dommeldal

Aanmeldlink volgt nog.

Rondje Brabant Presenteert is een samenwerking tussen de Brabantse Bibliotheken Breda, De Kempen, Den Bosch, Dommeldal, Eindhoven, Helmond-Peel, Heusden, Midden-Brabant, Veldhoven en Cubiss, de provinciale serviceorganisatie van bibliotheken.

Onze interviewer: Theo Verbruggen

Alle gasten worden geïnterviewd door Theo Verbruggen, bekend als presentator en verslaggever voor onder meer Omroep Brabant, VARA en NOS.

Hij daagt elke spreker uit de diepte in te gaan en na te denken over de duurzame ontwikkelingsdoelen op het gebied van over onder meer armoede, gezondheid, klimaat en onderwijs.

Ook het publiek kan via livestream of vanuit de zaal vragen stellen.

Eva Rovers

Hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers

Eva Rovers schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen en over de urgentie van de klimaatcrisis.

• Woensdag 17 maart, 20.00-21.30 uur
  • Bibliotheek Helmond-Peel

Teun van de Keuken

Over de (on)eerlijke productieprocessen van ons voedsel

Al jaren is Teun van de Keuken één van de gezichten van Keuringsdienst van Waarde (KRO) dat inzicht probeert te geven in de wondere wereld achter ons voedsel. Daarnaast is hij initiatiefnemer van de slaafvrije chocolade Tony’s Chocolonely.

• Woensdag 19 mei, 20.00-21.30 uur
  • Bibliotheek Eindhoven

Antoine Bodar

Een scherpe blik op de vraag: moeten wij altijd doorgroeien met onze economie?

Antoine Bodar is Nederlands bekendste priester. Daarnaast is hij ook hoogleraar en schrijver van boeken over cultuur en het christendom en programmamaker bij radio en tv. Een gesprek over onze levensstijl en de drang naar groei.

• Datum n.t.b.
  • Huis73 Den Bosch