De Nationale Voorleesdagen

Van woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari 2023

De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen beleef je samen! De doelstelling van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. In 2023 vieren we de twintigste editie van de campagne.

Prentenboek van het Jaar 2023

Het prentenboek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' van Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte staat centraal bij De Nationale Voorleesdagen.

Tijdens de campagne (25 januari t/m 4 februari) is het Prentenboek van het Jaar in een mini-editie verkrijgbaar in de boekhandel voor € 5,75. Daarnaast worden natuurlijk heel veel kinderen in Nederland uit het prentenboek voorgelezen tijdens De Nationale Voorleesdagen.

Onze lees- en mediaconsulenten gaan tijdens de Nationale Voorleesdagen op pad naar diverse Veldhovense kinderdagverblijven en scholen om voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar. Ook tijdens onze voorleesmiddag op woensdag 25 januari lezen we hieruit voor en geven leuke voorleestips.

Tijdens de Voorleesdagen liggen in de bieb een leuke kleurplaat en de gratis voorleesgids voor iedereen klaar. Bovendien krijgen alle kinderen van 0 tot 6 jaar, die tijdens
de Nationale Voorleesdagen lid worden van de Bibliotheek, gratis het vingerpoppetje
van het Prentenboek van het Jaar (zolang de voorraad strekt).

Lezen & Liedjes

Elja Smeets van Muziek Fantastique geeft tijdens De Nationale Voorleesdagen 4x een muzikale workshop in de Bibliotheek Veldhoven voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Ze leest voor uit het prentenboek 'Nee! zei Konijn' uit de Prentenboeken Top 10 van De Nationale Voorleesdagen 2023 en voegt leuke, muzikale elementen toe aan het verhaal. Ook wordt er lekker bewogen op muziek.

• Woensdag 25 januari 10.45-11.15 uur
  • Woensdag 25 januari, 11.30-12.00 uur
  • Vrijdag 3 februari, 15.00-15.30 uur
  • Vrijdag 3 februari, 15.45-16.15 uur

Deelname is gratis na aanmelding. Bestel net zoveel tickets als het aantal deelnemers (bijv. 2 kinderen + 1 volwassene = 3 tickets). Als de datum is volgeboekt, kun je een plekje reserveren op de wachtlijst.

Het Nationale Voorleesontbijt

Op 25 januari 2023 beginnen De Nationale Voorleesdagen traditiegetrouw met het leukste ontbijt van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt.

Wil je alvast in de stemming komen? Hiernaast zie je een filmpje van Tjibbe Veldkamp die voorleest uit 'Agent en Boef'.

Tjibbe Veldkamp leest voor uit Agent en Boef

Meer prentenboekeninspiratie

'Maar eerst ving ik een monster' geanimeerd

De geanimeerde versie van Prentenboek van het jaar 2022 'Maar eerst ving ik een monster'.

Bron: DNK

Bekijk de animatie

Kleurplaat Maximiliaan Modderman

Maximiliaan Modderman

Maak deze leuke kleurplaat van Maximiliaan Modderman!

Download de kleurplaat

Aflevering Zappelin 'Prentenboeken'

Een aflevering helemaal over prentenboeken! Marije Tolman maakt kinderboeken. Ze laat zien hoe ze een karakter tekent en er een verhaal omheen bedenkt. Fenna mag het ook uitproberen.

Bekijk de hele aflevering

▶️ De 10 leukste voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek (log in met je bibliotheekaccount)

📱 Leuke e-books om uit voor te lezen

Zo maak je van voorlezen een feestje

Met deze vijf tips maak je van voorlezen een feestje voor je kind én voor jezelf.

Voorleestips

Meertalig voorlezen

Coco in drie talen

Lees je voor in het Nederlands of je moedertaal? Voorleestips voor meertalige gezinnen.

Verder lezen

Voorgelezen in 26 talen!

Het prentenboek "Ik voel een voet" kan worden voorgelezen in 26 verschillende talen. Kijk snel of jouw taal er ook bij staat!

Kijk snel op Prentenboeken in alle talen

📱 E-books in verschillende talen