Suze Dona

Gepubliceerd op: 30 mei 2017 10:24

In de rubriek 'Het beslissende boek', die ook in het Veldhovens Weekblad verschijnt, vertellen mensen over hun ultieme lievelingsboek. Voor Suze Dona is dat 'Paper Towns' van John Green.

Foto's: Willem Binnendijk

Naam: Suze Dona
Leeftijd: 13 jaar
Woonplaats: Veldhoven
Beroep/opleiding (op dit moment): Tweetalig gymnasium, tweede klas

Wat is jouw beslissende boek (jouw ultieme favoriet) en waarom?

Ik heb mega veel favorieten boeken. Meestal is mijn favoriete boek het boek dat ik op dat moment aan het lezen ben. Maar mijn ultieme favoriet is toch Paper Towns van John Green. Dat boek heeft vooral het meeste indruk op me gemaakt en heeft me het meeste veranderd. In dat boek gebeuren zoveel mooie dingen en dingen waarover je gaat nadenken. De twee hoofdpersonen vond ik geweldig, ik kon me zo goed inleven in dat boek. Alles klopte gewoon.

Ook ben ik door dat boek begonnen met schrijven. Niet omdat de hoofdpersonen in het boek schrijven, of omdat het gaat over schrijven – het gaat vooral over liefde en vriendschap - maar door dat boek besefte ik opeens dat schrijven echt iets voor mij is. En dat ik het gewoon eens moest proberen.

Hoe luidt de eerste zin uit jouw beslissende boek?

"The way I figure it, everyone gets a miracle."

Hoe ben je bij jouw beslissende boek gekomen?

Op de een of andere manier wist ik al af van het bestaan. Niet dat ik het ooit had opgezocht, het is een beetje hetzelfde als Harry Potter. Iedereen kent Harry Potter, ook als je nog nooit de films hebt gezien of de boeken hebt gelezen, je kent het gewoon. Niet dat Paper Towns zo beroemd is als Harry Potter, alhoewel John Green wel een beroemde schrijver is, maar ik denk dat het daar wel op lijkt. Ik zag het boek toevallig een keer in de bieb staan en het leek me wel wat. Vandaar.

Waar let je op wanneer je boeken uitzoekt?

Als eerste kijk ik altijd naar de kaft. Ik weet dat veel mensen zeggen dat je boeken niet op de voorkant moet beoordelen maar stiekem doe ik het toch. Als een boek geen mooie kaft heeft, heeft het al meteen een saaie uitstraling. Ik ben zo erg dat ik ooit, toen ik kon kiezen tussen twee dezelfde boeken, degene uitkoos die zeven euro duurder was, gewoon door de adembenemende kaft.

Ook lees ik natuurlijk de achterkant van het boek en soms lees ik een deel van het eerste hoofdstuk. Maar meestal hoeft dat niet, want ik weet eigenlijk altijd al welke boeken ik wil. Ik lees veel recensies en kijk heel veel YouTube filmpjes over boeken en besluit dan of ik ze wil lezen.
De titel is ook wel een dingetje. Als een titel uit maar één woord bestaat, leg ik het al snel weer terug. Waarom weet ik ook niet. Misschien omdat het dan zo hard klinkt, of omdat het lijkt alsof het dan maar om één ding gaat. Maar dat is natuurlijk niet zo. Daar kan ik niet zo goed tegen.

Welk boek heb je het laatst gelezen of ben je nu aan het lezen?

Op dit moment ben ik Zwaard van glas aan het lezen van Victoria Aveyard, en Aristotle and Dante discover the secrets of the universe van Benjamin Alire Sáenz. 

Maken boeken een belangrijk deel uit van jouw leven?

Ja. Toen ik klein was en nog niet kon lezen pakte ik al boeken uit de kast, ik was geobsedeerd door de woorden en de betekenissen. Mijn opa las me altijd voor, elke dag weer. Toen ik eenmaal leerde lezen, vond ik het wel moeilijk. Ik weet nog dat ik niet zo heel veel zelf las, ik vond het vooral fijn om voorgelezen te worden. In groep 6, 7, 8 viel het ook wel mee.

Het hele feest begon pas echt op de middelbare school. Boekenwinkels begonnen mijn favoriete plekken op de wereld te worden en ik vond het geweldig om boeken vast te houden en te lezen. Ik ontdekte dat er zo veel verschillende werelden zijn, en dat geen één verhaal hetzelfde is. Ik begon me helemaal in te leven in boeken, en toen ik De Selectie-series van Kiera Cass uit had, was ik helemaal om.

Je hebt zelf een verhalenwedstrijd gewonnen. Waar ging jouw verhaal over en kunnen we het ergens teruglezen?

Mijn verhaal gaat over een meisje, Ditte, wiens moeder vier maanden geleden is overleden. Ze moet hiervoor naar een psycholoog en het verhaal speelt zich daar ook af. In het verhaal volg je de gedachtegang van Ditte, en het gesprek met haar psycholoog.

Ik heb het verhaal niet uit ervaring geschreven, wat mensen misschien wel denken. Ik hoorde dat het thema waarover ik moest schrijven ‘De Overstap’ was, en opeens flopte het verhaal in mijn hoofd. Je kan mijn verhaal teruglezen op: https://mijnkortverhaal.nl/psycholoog/

Suze's boekentips