Veldhoven 75 jaar Vrij

14 september 2019 t/m 21 september 2019

75 jaar vrijheid vieren we in Veldhoven met onder andere een herdenking, tentoonstellingen, lezingen, toneel, film en muzikale en theaterevenementen rondom de bevrijding.

Op 17 september 1944 startten de geallieerde strijdkrachten Operation Market Garden; het begin van de bevrijding van ons land van de Duitse bezetter. Een dag later was Veldhoven vrij. Met de capitulatie van de Duitse troepen op 4 mei 1945 was heel Nederland bevrijd.

Dit vieren we met een uitgebreid activiteitenprogramma voor alle Veldhovenaren. Met onder andere een herdenking, tentoonstellingen, lezingen, toneel, film en muzikale en theaterevenementen rondom de bevrijding. Ook voor basis- en middelbare scholen zijn er speciale activiteiten.

Activiteitenprogramma

Ivo van de Wijdeven
  • 14 september t/m 10 november: Expositie over WOII en verzet - Museum ’t Oude Slot
  • 14 september t/m 13 december: Expositie over bevrijding - Expositieruimte de Verdieping
    (opening zaterdag 14 september, 16.00 uur in Museum ’t Oude Slot)

• 17 september, 15.00 uur: Onthulling plaquette Peter Zuid - Borghoutspark
  • 17 september, 18.00 uur: Herdenking bombardement - Meiveld

• 18 september, 20.00 uur: Lezing Ivo van de Wijdeven ‘De nieuwe rafelrand van Europa’ - De Bibliotheek Veldhoven
  • 18 september, 13.30 uur: Toneelvoorstelling Oorlogsgeheimen - Theater de Schalm
  • 19 september, 20.00 uur: Filmvertoning A bridge too far - Theater de Schalm - gratis toegang - vol = vol

• 20 september, 20.15 uur: Concert Vrij Land door Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso - Theater de Schalm

• 21 september, 12.00-16.00 uur: Tapijt van de Vrede - Minneveld
  • 21 september, 13.00-16.00 uur: Historische voertuigen - Citycentrum
    Het programma op 21 september wordt georganiseerd in samenwerking met de Sportmarkt.

Werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij

De activiteiten zijn samengesteld door de werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij, bestaande uit:

• Art4U Kunsteducatie
  • Brede School Veldhoven
  • De Bibliotheek Veldhoven
  • Museum ’t Oude Slot
  • Werkgroep Herdenking Veldhoven 4 mei en 17 september
  • Theater de Schalm
  • Heemkundekring Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken
  • Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis

Het volledige actuele programma, nieuws en meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina Veldhoven 75 jaar Vrij.