Leonardo da Vinci: een tijdloos genie

12 december 2019, van 19:00 tot 21:00

Kosten: € 5,50 (biebleden) / € 8,-

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci (1452-1519) in de Franse stad Amboise is gestorven. Overal wordt hij herdacht, de man die anno 2019 de wereld nog steeds versteld doet staan van zijn creativiteit en vooruitziende blik op het gebied van wetenschap, kunst en techniek.

Hij was een alleskunner die wordt beschouwd als het prototype van het renaissance-ideaal van de homo universalis: Leonardo da Vinci. Hij werd in 1452 geboren in het dorpje Vinci in Toscane en was de buitenechtelijke zoon van de rijke Florentijnse notaris Antonio da Vinci en Catharina, een boerenmeisje. In de werkplaats van kunstenaar Andrea del Verrocchio bleek hij als 12-jarige uitzonderlijk talentvol op het gebied van tekenen, schilderen en beeldhouwen.

In dienst bij de Hertog van Milan ontwierp hij wapens en toneeldecors, onderzocht kanalen, de natuur, geometrie en de sterrenhemel, verdiepte zich in mechanica en gaf advies op het gebied van architectuur. Daar begon hij ook met zijn anatomische onderzoeken. Dat werd hem door de kerk niet in dank afgenomen. Rond 1500 vertrok hij naar Florence en werkte daar onder meer als militair ingenieur. In dienst van Paus Leo X werkte hij als hofkunstenaar tot 1516 in Rome. Daarna haalde koning Frans I hem naar Frankrijk waar hij in 1519 overleed. Hij heeft in zijn trektocht langs de verschillende hoven een spoor van al dan niet voltooide werken achtergelaten: anatomische en botanische tekeningen, verdedigingswerken, technische uitvindingen, beelden, fresco’s en 17 schilderijen waaronder zijn wereldberoemde paneel van de Mona Lisa.

Kunsthistoricus Dr. Ger Jacobs zal over deze man die “de toekomst heeft uitgevonden” een lezing verzorgen.

• Kaarten zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek (+ € 1,- administratiekosten) of online.
  • Bij online kaartverkoop betaal je geen administratiekosten. Je hoeft de kaarten ook niet uit te printen, ze kunnen gescand worden vanaf je smartphone.