AfhaalBieb

Omdat de Bibliotheek momenteel gesloten is, kunnen Bibliotheekleden een boekenpakket aanvragen via de AfhaalBieb.

Met al het verontrustende nieuws kunnen boeken zorgen voor een beetje troost en ontspanning. Omdat de fysieke Bibliotheek momenteel gesloten is, biedt de Bibliotheek Veldhoven naast de diensten van de online Bibliotheek (e-books, luisterboeken en tijdschriften) een afhaalservice voor haar leden. 

De AfhaalBieb is een service voor leden van de Bibliotheek Veldhoven. Via het aanvraagformulier kunnen zij een boekenpakket bestellen. Elk Bibliotheeklid kan, zolang we gesloten zijn, 1x per 3 weken een boekenpakket aanvragen.

Afhalen en inleveren

Na het invullen van het aanvraagformulier kun je het boekenpakket afhalen op het door jou gekozen ophaalmoment. Je krijgt geen bevestigingmail. Het samenstellen, afhalen en inleveren van de boekenpakketten verloopt volgens de richtlijnen van het RIVM. Dat wil zeggen:

  • Op het door jou gekozen afhaalmoment kom je naar de Bibliotheek Veldhoven. 
  • Kom niet als je verkouden of grieperig bent of last hebt van hoestklachten.
  • Er mag maar één persoon tegelijkertijd naar binnen. Kom dus alleen. Als je even buiten moet wachten houd je 1,5 meter afstand van andere klanten.
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
  • Neem een eigen tas mee om het boekenpakket in te doen.
  • In de entreehal van de bibliotheek is een afhaalpunt ingericht. De rest van de bibliotheek is niet toegankelijk. 
  • Je noemt je voor- en achternaam en we zetten het boekenpakket voor je klaar. Dit pak je op en neem je mee. 
  • De materialen zijn al op de pas gezet. Bij het boekenpakket zit een bon met een overzicht van de geleende titels. 
  • Heb je nog materialen thuis dan kun je die meenemen en inleveren op de kar die hiervoor is ingericht. 
  • Ook als je geen boekenpakket hebt aangevraagd kun je materialen inleveren op de volgende dagen en tijdstippen: maandag t/m vrijdag 11.00-13.00 uur & 14.00-17.00 uur, dinsdag en donderdag ook in de avond 18.00-20.00 uur en zaterdag 11.00-13.00 uur.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat voor boekenpakket krijg ik?

Wanneer je je aanmeldt voor de AfhaalBieb, stellen we speciaal voor jou een boekenpakket samen. Dit pakket bestaat uit maximaal 6 stuks. We houden natuurlijk zoveel mogelijk rekening met je voorkeuren. Dit kun je aangeven in het aanvraagformulier: je kunt kiezen uit maximaal 2 categorieën of je laten verrassen. In het opmerkingenveld kun je bijvoorbeeld je favoriete schrijvers vermelden. 

De boeken en/of tijdschriften worden door ons op je pas gezet. Als je je uitleengeschiedenis niet hebt verwijderd of gedeactiveerd (deze staat automatisch aan, log in op Mijn Bibliotheek om je instellingen te bekijken) dan krijgen we een melding wanneer je een bepaalde titel al eerder hebt geleend. Die wordt dan vervangen door een titel die je nog niet hebt geleend.

Wanneer je een boekenpakket aanvraagt vanuit een jeugd- of jongerenabonnement, ontvang je uiteraard boeken en/of tijdschriften die geschikt zijn voor die leeftijdscategorie en geen boeken voor volwassenen. 

Kan ik specifieke titels reserveren?

Nee, het is niet mogelijk om specifieke titels te reserveren. Dit om teleurstellingen te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaalde titel op beschikbaar staat op het moment dat je je boekenpakket aanvraagt maar bij veel aanvragen kan het dan toch zijn dat die titel is uitgeleend. Bij de samenstelling van de pakketten houden we natuurlijk zoveel mogelijk rekening met je voorkeuren die je kunt aangeven op het aanvraagformulier.

En hoe leuk is het om je eens te laten verrassen door onze medewerkers? 

Kan ik ook andere materialen lenen dan boeken?

Ja, je kunt ook tijdschriften en kinderpuzzels aanvragen. 

Heb ik mijn Bibliotheekpas nodig bij het afhalen?

Nee, dat is niet nodig. We hebben een overzicht van de namen en bijbehorende afhaaltijdstippen dus alleen het noemen van je naam (of de naam voor wie je het pakket ophaalt) is voldoende. Wij hebben de boeken al op de bibliotheekpas gezet.

Kan ik boeken en andere materialen die ik nog thuis heb inleveren?

Ja, dat kan, graag zelfs! De bibliotheek is maandag t/m vrijdag 11.00-13.00 uur & 14.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-13.00 uur geopend voor het inleveren van materialen. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kan ik meerdere pakketten bestellen en tegelijkertijd ophalen voor gezinsleden?

Vul hiervoor per bibliotheekpas een apart aanvraagformulier in en vermeld de namen van de andere gezinsleden steeds in het opmerkingenveld. Uiteraard kies je bij alle gezinsleden voor hetzelfde ophaalmoment.

Hoe lang mag ik het boekenpakket houden?

Bij het boekenpakket zit een bonnetje met een overzicht van de titels en de vervaldatum. Daarnaast is een boetevrije periode ingesteld voor alle uitgeleende materialen vanaf dinsdag 15 december tot en met één week na heropening zodat iedereen voldoende gelegenheid krijgt om geleende bibliotheekmaterialen in te leveren.

Inleveren wordt zeer gewaardeerd! De bibliotheek is maandag t/m vrijdag 11.00-13.00 uur & 14.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-13.00 uur geopend voor het inleveren van materialen.

Hoe vaak kan ik een boekenpakket aanvragen?

Elk bibliotheeklid kan, zolang de bibliotheek gesloten is, 1x per 3 weken een boekenpakket aanvragen. 

Wanneer kan ik het boekenpakket weer inleveren?

De bibliotheek is maandag t/m vrijdag 11.00-13.00 uur & 14.00-17.00 uur, dinsdag en donderdag ook in de avond 18.00-20.00 uur en zaterdag 11.00-13.00 uur geopend voor het inleveren van materialen. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Ik ben aan huis gebonden en kan of wil de deur niet uit. Hoe kan ik toch boeken lenen?

Als je aan huis bent gebonden en niemand in je omgeving is in staat om het boekenpakket af te halen, kun je bijvoorbeeld een beroep doen op de Coronahulp van Veldhoven voor elkaar (Cordaad Welzijn).

Het is de bedoeling dat je zelf een boekenpakket aanvraagt via het aanvraagformulier of telefonisch: 040-253 29 01 (ma t/m vr 10.00-17.00 uur). Neem daarna contact op met Veldhoven voor elkaar om te vragen of één van de vrijwilligers het pakket voor je kan afhalen en thuis bezorgen. 

Contactgegevens Coronahulp van Cordaad Welzijn:

Kan ik met elk type abonnement een boekenpakket aanvragen?

Ja, dat kan. Als je lid bent van de Bibliotheek Veldhoven kun je 1x per 3 weken een boekenpakket aanvragen, ongeacht het type abonnement. 

Wanneer je een jeugd- of jongerenabonnement hebt kun je alleen boeken aanvragen die geschikt zijn voor die leeftijdscategorie, dus geen boeken voor volwassenen.

Voor leden met een Klein abonnement worden de geleende boeken in mindering gebracht op het aantal boeken dat je jaarlijks mag lenen.

Ik ben nog geen lid van de bibliotheek maar wil wel gebruik maken van de AfhaalBieb. Hoe kan ik dat regelen?

Je kunt een bibliotheekabonnement afsluiten via dit online formulier of telefonisch: 040-253 29 01 (ma t/m vr 10.00-17.00 uur).

Zodra je via e-mail of telefonisch je lidmaatschapsnummer hebt gekregen, kun je gebruik maken van de AfhaalBieb en de online Bibliotheek.

Vermeld in het opmerkingenveld dat je nieuw lid bent en nog geen pasje hebt, dan stoppen we je bibliotheekpas bij het boekenpakket. 

Zijn er kosten verbonden aan de AfhaalBieb?

Nee, de AfhaalBieb is een gratis service aan bibliotheekleden. Voorwaarde hierbij is dat je pas niet geblokkeerd is door te lang openstaande bedragen (bijvoorbeeld te-laat-geld of nog niet voldane contributie). Na het invullen van het aanvraagformulier controleren we of de bibliotheekpas niet is geblokkeerd. Is dat wel het geval, dan krijg je hierover bericht en ook de mogelijkheid om openstaande bedragen over te maken. 

Naast de diensten van de online Bibliotheek (e-books, luisterboeken, tijdschriften en online cursussen) hopen we op deze manier onze leden een passend aanbod te bieden zolang we gesloten zijn voor publiek.